Valkee’s sales crash, loss explodes, tax funding stops: The results

Valkee Ltd has filed its 2/2014 balance with the tax office just hours before the last deadline on 27th June 2014. It seems they had every reason to keep it private as long as possible. However, yesterday Valkee’s results became available.

Interestingly, the press remains silent so far. The disaster is worth reporting.

balance2014-1

Revenue

Valkee’s sales are down 44,3% from 1,941 million in 2/2013 to 1,080 million Euros. The scandinavian campaign last winter has not paid off, it seems. The Valkee 2 must be a total flop.

Loss

Loss grew by more than factor 10 to 2,919 million. Loss is therefore nearly x3 the revenue.

Debt

Debt grew by a million to 2,55 million.

Investments

Last year, Valkee told on all media channels they had acquired a giant 7,4 M investment from old investors and abroad. The balance tells only of 3,456 M and 1,75 M in new shares. Where is the rest they promised? Capital left was 843.000 843 T€.

Tax funding

Public funding by TEKES was all the years booked as “Other income”. Last year Valkee got over 878.000€ tax money. This is down to 70.000 71.000 which would mean that state funding has practically stopped.

***UPDATE 11.7.2014***

The press has finally reacted to the ass-kick: Helsingin Sanomat, Kaleva, Kansan Uutiset, …
Some of the journalists have been in contact with earlightswindle.com. Radio Helsinki gave Valkee’s “CSO” Juuso Nissilä massive air time in a 2-hr program. The trashy interview included strange remarks about this site and this blog, may be commented later. Nissilä admitted, that this website has had a central part in Valkee’s downturn.

Pekka Somerto, CEO of Valkee Ltd, told that it’s nothing special for a company to have ups and downs (!), and that the result was within the acceptable range – because Valkee had not gone for new markets in the last fiscal year. Somerto lies to the press, at least that is then business as usual.

Valkee expanded to Norway and Sweden - An epic fail.

Valkee expanded to Norway and Sweden last winter: An epic fail.

The Paholaisen Asianajaja-blog was able to confirm that TEKES funding for Valkee has stopped. The agency told that already. Thx Juha for the cross-check!

Valkee’s balance sheets seem to be of public interest, and were requested by many. So here the documents are in full:

valkee-balance-2-2014
Valkee_balance-2013
Valkee_balance-2012
Valkee_balance-2011

13 thoughts on “Valkee’s sales crash, loss explodes, tax funding stops: The results

 1. Liiketoiminnan muut tuotot-rivi käsittänee Tekes-avustuksen, joka poistamalla muutos liiketoiminnassa ei näytä yhtään niin miellyttävältä.

  1. Ei ole, se on otettu suoraan rekisteristä. Täytettiin ilmeisesti Veron sivuilla ja sieltä tämä on tulostettu. En tiedä, onko Valkee nyt jäänyt jonkun rajan alle – työntekijöiden määrä, liikevaihto, …, – nuo asiat vaikuttavat siihen mitä pitää ilmoitaa. Myöskin mahdollista että loput voi julkaista myöhemmin, veroilmoituksenannon aika vaan umpeutui Kesäkuun lopulla ja siksi tämä tuli julki.

 2. Hyviä huomioita itse jutussa. Alla omia kommenttejani.

  Veroilmoituksen jättäminen viime tingassa on aivan normaalia, siitä ei voi tehdä johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen.

  Tilinpäätöspaketti sisältää vain tuloksen ja taseen, ei tasekirjaa eikä tilintarkastuskertomusta. Edellisvuosina yhtiö on toimittanut koko tasekirjan.

  Tilinpäätöksessä pistää silmään seuraavat seikat:

  1) Varaston kasvu

  Sekä valmiita että keskeneräisiä laitteita on varastossa paljon myyntiin nähden. Varastoon on sitoutunut lähes miljoona euroa (960.318,10), joka vastaa melkein koko vuoden liikevaihtoa (1.080.162,82). Aiempiin vuosiin verratuna muutos on raju (2013: 334.104,45 / 1.941.119,73).

  Laitteet eivät selvästikään myy.

  Mutta miksi varasto on laitteita ja osia pullollaan? Arvioitiinko kysyntä täysin väärin vai onko ostoille joku muu syy?

  Onko varaston arvo niin korkea kuin tilinpäätöksessä kerrotaan vai olisiko ollut syytä tehdä arvonalennuskirjaus?

  2) Kehittämismenot

  Kehittämismenoja on aktivoitu tilikaudella 930.292,53 euroa. Kehittämismenot olisi myös voitu kirjata suoraan menoksi ja yleensä tämä olisikin parempi ratkaisu. Kehittämismenoissa on varmaan kyse 2013 tilinpäätöksessä mainitusta spektri-projektista, joka saattaisi olla valkee2-laite. Myynnin perusteella kehittämismenojen aktivointi on kyseenalaista. Jos laite ei myy nyt, onko siitä odotettavissa tuloja myöhemmin.

  Jos kehittämismenot menot olisi kirjattu suoraan menoksi – joka on siis aina hyvän kirjapitotavan mukaista – olisi tilikauden tappio vielä 930.292,53 euroa suurempi, joka taas olisi vienyt oman pääoman negatiiviseksi.

  Voi olla että kehittämiskulut on ollut pakko aktivoida, ettei oma pääoma mene negatiiviseksi.

  Kehittämiskuluista herää vielä kysymys, että kuinka paljon valkee2-laitetta on pitänyt kehittää? Miten noinkin yksikertainen laite on noin kallis kehittää? Korkeat kustannukset eivät selity lääkelaitetesteillä eikä patentoinnin kustannuksilla.

  Olisi mielenkiintoista nähdä mistä kehittämismenot koostuvat ja kenelle ne on maksettu.

  3) Myyntisaamiset

  Myyntisaamiset ovat kolminkertaistuneet, samalla kun liikevaihto on puolittunut. Myyntiehdoissa on selvästi pitänyt joustaa ja herää kysymys myyntisaamisten kuranttiudesta.

  Kysymys voi myös olla myyntikanavan ehdoista, eli myyjä tilittää rahat valkeelle vasta kun asiakas on ostanut laitteen, mutta myynti kirjataan tuloksi laitteen luovutushetkellä.

  Niin tai näin, myyntisaamisten kasvu kuvastaa hyvin myynnin täydellistä seinäänajoa.

  4) Maksuvalmius

  Rahaa on kuitenkin suhteellisen hyvin tilillä, ainakin edelliseen vuoteen verrattuna. Mutta lyhytaikaisten saamisten suhde lyhytaikaisiin velkoihin on jäätävä. Saamisia 271.005,91 ja velkoja 1.692.099,55 euroa.

  5) Ostovelat

  Ostovelat ovat valtavat, enemmän kuin koko vuonna on ostettu. Ostovelkoja 989.620,72 ja ostoja 845.099,12. Kenellä riittää kantti myöntää yli vuoden maksuaika valkeelle? Olisi todella mielenkiintoista nähdä keneltä Valkee Oy ostaa.

  6) Liiketoiminnan muut kulut

  Liiketoiminnan muut kulut ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2013 2.232.262,36 (1.281.523,43). Ulkomaiden valloitus näyttää tulleen todella kalliiksi.

  Yhteenveto:

  Myynti ei vedä mutta rahaa palaa. Ihmettelen, että keneltä Valkee ostaa tavarat ja palvelut? Bruttokate on tippunut 50,4%:iin(2013: 68,9%). Onko valkee2:n kate noin paljon huonompi kuin edeltäjien vai onko ostot tehty väliyhtiön kautta?

  Yhtiö on saanut veronmaksajien rahoja niin paljon, että soisin jonkin tahon tekevän tarkastuksen rahojen käytöstä.

  Yhtiön tulos on erittäin raskaasti tappiollinen ja tilinpäätöksen perusteella sitä on hieman korjailtu parempaan suuntaan. Hyvä kirjanpitotapa olisi mahdollistanut (suositellut) jopa miljoonan verran enemmän tappioita (kehittämiskulut, mahd. luottotappiot ja varaston arvostaminen).

  Tuollaisen tappion tekeminen ei onnistu toista vuotta putkeen. Omistajat joutuvat sijoittamaan yritykseen lisää pääomaa tai tai laittamaan pillit pussiin.

  1. Erittäin paljon kiitoksia.

   Olen aikasemmin saanut vinkkejä Valkee:n jälleenmyyjäsopimuksista, mutten pystynyt varmistamaan. Samansuuntaiset kun sinun kommentissa.

   Vielä ihmettelen kovasti miksi saa nuo aineettomat hyödykkeet aktivoida.

 3. Aineettomia hyödykkeitä on taseessa sekä kehittämismenoja että aineettomia oikeuksia. Aineettomat oikeudet ovat varmaan suurimmalta osin patentteja, jotka on käytännössä pakko aktivoida oli niillä tulontuottoodotuksia tai ei. Aktivoidut kehittämismenot taas ovat käytännössä tuloksenjärjestelyerä. Periaatteessa kehittämismenoja voi aktivoida vain tiettyjen, suhteellisen tiukkojen ehtojen vallitessa mutta jos yritys tekee uskottavan näköiset laskelmat, jotka eivät sisällä aivan älyttömiä oletuksia, niin ei sitä tilintarkastaja lähde kyseenalaistamaan. Ja kukaan muu sitä ei oikein voi edes tehdä.

  Mutta nyt vasta havahduin tuohon pääomasijoitukseen, jota oli luvattu n. 7 mEUR mutta josta on tullut 3,5mEUR (50% osakeanti, 50% SVOP). Pääomasijoittajat eivät yleensä anna yhtiölle koko summaa kerralla vaan noin vuoden annoksen kerrallaan. Eli loppupääoma sijoitetaan yritykseen loppuvuoden aikana, ellei se ole jo yritykseen tullutkin. Jos näin on niin eihän Valkeella ole vielä kiire minnekään. 3,5 mEUR takaa ainakin vuoden laskettelun ja sinä aikana uusi JouZen viritys saadaan TEKES:in tekohengitykseen.

  Yhtiöstä voisi pyytää osake- ja osakasrekisterin. Jos joku sattuu asumaan Oulun seudulla, niin se pitäisi saada nähtäväksi maksutta yhtiön pääkonttorissa Eletiellä. Rekisteristä saa tehdä myös maksutta muistiinpanoja, esim. kameralla tai ihan perinteisin menetelmin. Jos rekisteristä pyytää kopion, yritys saa laskuttaa siitä kohtuulliset kustannukset.

  Lisäksi ELY-keskukselta voisi pyytää tiedot 2010-2014 Valkeelle maksetuista tukipaketeista. Selviäisi samalla onko euroopan valloitukseen haettu kansainvälistymistukea ja onko sitä saatu. Käsittääkseni ELY-tuetkin ovat julkista tietoa, samalla tavalla kuin TEKES-tuet, mutta niistä ei taida löytyä yhtä hyvää portaalia. Jos ELY:stä noita kysytään, niin samalla voisi kysyä onko yhtiön tekemät hakemukset ja muut asiakirjat myös julkisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *