Update 2.09.2020:
Mediassa oli ankka suomalaistutkijoista, jotka olisivat “löytäneet” krapulaan auttava kysteiinivalmisteen. Tästä englanniksi >>.
UPDATE 8.6.2017:
Rohtos SUOJA (ex. Detoxformula) kapselit eivät toimikaan, tutkimus näyttää.
Blogi koki tämän vuoden kävijäennätyksen viime päivinä. Syy siihen oli ilmeisesti Rohtos Oy:n hävytön julkisuustemppu MTV3-aamuTVssä. Huomenta Suomi-ohjelmassa vierailivat Keskiviikkona krapulapillerifirman toimitusjohtaja Mäkinen ja “alkoholitutkija” Eriksson.
Esitys oli karmea. Mukana olivat aseman tapaan tietämätön naisjuontaja, joka luki piilomainontatyypisiä kysymyksiä kortilta, ja joku julkkis (tässä Maija Vilkkumaa). Heidän ohella “alkoholitutkija” Eriksson, joka kertomuksensa perusteella ei edes ole perehtynyt alkoholismin muotoihin ja piti hämmästyttäviä puheenvuoroja.
“alkoholistiksi ei voi tulla, jollei juo seuraavana päivänä myöskin, sellaista alkoholistia ei ole” – Eriksson
Toimitusjohtaja Mäkinen vastasi varsin vähäsanaisesti ydinkysymyksiin tuotteen vaikuttavuudesta. En voinut kuvitella, että joku heistä uskoisi omaan puheisiin.
Eriksson toi hyvin holtittomasti omat kyseenalaiset näkemyksensä esille, esim. että poistamalla krapulan saisi alkoholismi kuriin. Väitteellä ei ole tieteellistä taustaa. Tilaisuudessa, jossa samalla yrittäjä väittää pystyneensä poistamaan krapulan, on sellaisten puheiden pitäminen erittäin huolestuttava.
MTV3:n toimitus on ilmeisesti jättänyt taustatutkimus väliin, tai ei halunnut kertoa “asiantuntijan” sidonnaisuuksista. Erikssonilla on mm. siteet BioHitille. BioHitin Acetiumin krapulatutkimustulokset on jo 2 vuotta myöhässä, eikä firma vielä kertonut, miten tämän oma L-Kysteiinivalmiste on pärjännyt lumelääkkeelle.
Kysteiini ei auta krapulaan
Kuluttaja-lehdessä oli Kesäkuussa hyvä artikkeli toisesta krapulapilleristä, nimeltä Catapult Cat. Tämä on käytännössä sama kuin Rohtos Labsin Detoxformula ja BioHitin Acetium: Kaikissa on “vaikuttavana aineena” kysteiini tai sen asetyyliversio. Helsingin yliopiston päihdelääketieteen professori Hannu Alho teki selväksi, mistä on kyse: Huijauksesta.
On totta, että alkoholissa on asetaldehydiä, ja että alkoholin hajoamisessa elimistössä syntyy asetaldehydiä. Sekin on totta, että kysteiini sitoo aseltaldehydiä. Mutta ei ole osoitettu, että asetaldehydillä ja krapulalla olisi mitään yhteyttä tai että kysteiini vähentäisi krapulaa.
Toisen krapulapillerin valmistaja Catapult Cat Oy on ollut varovaisempi väitteissään.
Tuotetta ei markkinoida krapulalääkkeenä eikä sen luvata edes ehkäisevän krapulaa – siitä viranomaiset pitävät huolen.
– Olemme hyvin aktiivisesti Eviran kanssa yhteistyössä siitä, mitä saamme sanoa ja mitä emme. Me toimimme kaikkien ohjeiden ja lakien puitteissa, joten emme saa sanoa että tuote ennaltaehkäisee krapulaa.
Toisin kuin Rohtos Oy, Catapult Cat Oy on jättänyt tuotteestaan patenttihakemuksen Kesäkuussa 2016. TEKES on rahoittanut tätä yhtiötäkin. TEKES on rahoittanut samaa huijausta ainakin kahdesti, kahdella eri firmalla. Tämä on TEKESin pitkässä historiassa huuhaan tukijana taas uusi uskomaton pointti.
UPDATE Oct 2017:
Catapult Cat Oy:n patenttihakemus on toistaiseksi historiaa (deemed to be withdrawn).
No. 20165468
Kummasti se vaan tuo acetium 6 tabun annostuksella on poistanut minun krapuloistani kaiken muun paitsi väsymyksen.. Päänsärky ja oksentelu on hävinnyt kuin tuhka tuuleen.
So YOU are the dark side of finnish research?!
Entäs nyt? https://www.is.fi/terveys/art-2000006605722.html Tuleeko tästäkin update?
Yes, but in English.
Other work too important, maybe there will be a finnish summary.