Vihdoin tieteellisesti todettu: Ac-Kysteiini ei auta krapulaan

NAC (N-Asetyyli-L-Kysteiini) sisältäviä “krapulapillereitä” on hyvin suosittuja, vaikka niiden todellisesta tehosta ei ollut tieteellistä näyttöä. Mutta nyt tulivat maailman ensimmäiset lumekontrolloidut tutkimustulokset julki.

Ne koskevat Rohtos Oy:n kohuttuja SUOJA-kapselia ja toissijaisesti myös L-kysteiinivalmisteita: BioHitin Acetium sekä Catapult Cat. Nämä ovat Suomen myydyimmät “krapulalääkkeet”. Niitä myydän myös ulkomaille.

NAC eli Asetyylikysteiini ei auta krapulaan.

 

Mikä tutkimus?

Lumekontrolloitu krapulapilleri-tutkimus tehtiin jo Elo-Joulukuussa 2015 Yhdysvalloissa. Järjestäjänä toimi St. Luke’s Hospital and Health Network Pennsylvaniassa.

Siihen osallistui 62 henkilöä. 2/3 olivat miehiä. 49:n tuloksia pystyttiin käyttämään analyysissa. Heidät satunnaistettiin kahteen ryhmään (23:26), jossa jokainen toimi sekä toisen että oman kontrollihenkilönä (nk. crossover-tutkimus).

Osallistujille juotettiin olutta, kunnes puhalluskokeella saatiin 1,0 promille-lukemaa. Bierdeckel-menetelmällä* lasketun olutannoksen perusteella annettiin 600mg asetyylikysteiiniä sisältäviä kapseleita, 1 kps 3 annosta kohti. Toinen ryhmä sai lumekapseleita. Seuraavana aamuna tutkittavat täyttivät Hangover Symptom Score eli HSS-kyselylomakkeen.

Tulokset saattavat järkyttää NAC-kauppiaita ja heidän asiakkaita: Plasebolla oli identtinen vaikutus kuin NAC:lla. HSS-pisteitä oli 0-35 ja 0-38. Tämä myös tarkoittaa, että krapulaa oikeasti saatiin aikaan. HSS voi maksimissaan olla 52.

Vielä pahemmin, NAC aiheutti huomattavasti enemmän sivuvaikutuksia. Asetyylikysteiini-ryhmästä aine toi haittoja 11/49:lle (22%). Lumeryhmän luku oli 4/49 (8%).

Tulokset saatiin julki ennen vertaisarvioitua julkaisua clinicaltrials.gov-rekisterin Study results-toiminnolla, jonka käyttö lakimuutosten takia yleistyy. Siihen voi ilmoittaa tuloksia perusmuodossa. Rekisteri tarkastelee niitä jkv. ja laittaa näkyviin yhteydessä tutkimuksen alkuperäiseen rekisterimerkintään.

Tärkeät tiedot vielä puuttuvat, esim. todellinen NAC- ja alkoholiannos. Kannattaa siis odottaa vertaisarvioitua julkaisua. Nämä tulokset silti “virallistettiin” jo. Se on eri asia kuin konferenssiposteri, jolla usein etukäteen tiedotetaan tuloksista, jotka ei välttämättä pääsekään journaliin. Toinen, vielä isompi tutkimus on samassa paikassa meneillään.

***

Tätä tulosta odotettiin maailmalla vuosikausia. Tarinoiden ja NAC-kauppiaiden lupausten perusteella käytetään NAC ja kysteiinivalmisteita laajasti “krapulan torjumiseen”. Tämä on todistettavasti humpuukia.

 

p.s.: Sanoma Media käytti taas luvatta blogini sisältöä. TS:n Krapulalääke-juttu toistaa kirjoituksiani [1] [2]. Second-hand-toimittaja toki ei tiennyt, että keskeiset faktat ja arvioinnit ovat vanhentuneet. Earlightswindle.com/gloom-blogi on uutisoinut asiasta ensimmäisenä maailmassa. Muistutan vielä, että lehdistökin ei saa käyttää muiden tuottama sisältöä ilman lupaa. Ollaan tarkkana.

/-Ed. | earlightswindle@gmail.com

*Bierdeckel-Methode: lasinaluselle tehdään merkintä aina kun anniskellaan. Näin tehdään kapakoissa Saksassa juoppojen laskuja. Tässä tutkimuksessa osallistujat saivat pahvisen kaularinkin, johon tehtiin reikä per annos.

6 thoughts on “Vihdoin tieteellisesti todettu: Ac-Kysteiini ei auta krapulaan

 1. Voisitko vähän tarkentaa miiten liittyy Acetiumiin tai Catapultcattiin? Eikö kyseessä kuitenkin eri aine?
  Tässä lainaus tekstistäsi, mitä en ymmärrä.

  Ne koskevat Rohtos Oy:n kohuttuja SUOJA-kapselia ja toissijaisesti myös L-kysteiinivalmisteita: BioHitin Acetium sekä Catapult Cat. Nämä ovat Suomen myydyimmät “krapulalääkkeet”. Niitä myydän myös ulkomaille.

 2. Asetyylikysteiiniähän pitäisi nauttia ennen alkoholin nauttimista, muutoin voi pahentaa oireita. Ja 400mg riittää.

 3. Vaikkei NAC autakaan krapulaan, tupakoinnin lopettamista sen pitäisi helpottaa. Yhdessä Acetium-tabletissa on 3 mg. l-kysteiiniä. Jokaisen tupakan kanssa pitäisi ottaa yksi tabletti, kun yrittää lopettamista. Pakkauksessa on 30 tablettia, eli jos polttaa puolitoista askia tupakkaa päivässä, kuluu päivittäin yksi paketti, hinta n. 10 €. Käyttöä pitäisi jatkaa 6 kk. eli n. 180 päivää. 180 x 10 € = 1800 €/ puoli vuotta. Tupakoinnin lopettamiselle tulee hintaa. Samaan aikaan luontaistuotekaupoista saa ostaa samaa l-kysteiiniä jauheena 10 €/ 100 g. Niissä suositellaan annosta 1/4 tl. eli 500 mg. / vrk. Merkittävästi suurempi päiväannos eikä puolen vuoden käyttö maksa juuri mitään.

  1. Jos kerrot vielä, miksi NAC tai l-kysteiinin “pitäisi” toimia…?

   Ei kukaan BioHitin ulkopuolella väitä näin. Mutta laskelmasi pitää kyllä paikansa. Acetium on erittäin ylihintainen eikä tule silti olemaan rahasampo firmalle. Jos lasketaan rahat, jotka upotettiin turhiin “tutkimuksiin” esim. migreenin tms hoidossa, se näyttää taloudelliselta katastrofilta. Se, josta BioHit halusi tehdä syyllisen, on lähtenyt “suunnitellusti” eläkkeelle viime vuodenvaihteessa. Vaikka ilmoitus oli sellainen kuin “security will guide you out of the building and your personal things from your desk will be mailed to you”.

   press release

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *